Co to jest żywność specjalnego przeznaczenia medycznego? FSMP, czyli żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, ma szerokie spektrum zastosowania. W zależności od potrzeb danej osoby, pełni funkcję całodziennej diety bądź jest jej elementem. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego są dobierane z uwzględnieniem stanu pacjenta, stopnia zaawansowania i rodzaju jego schorzenia, a także wieku oraz innych czynników. Różnią się od siebie ilością składników odżywczych (ich proporcji...
Świadomość społeczeństwa na temat mukowiscydozy w dalszym ciągu jest relatywnie niska, pomimo faktu, iż choroba ta dotyka prawie 2000 osób w Polsce. Duży wpływ na przebieg mukowiscydozy, oprócz farmakoterapii i fizjoterapii, ma styl życia chorego. Szczególnie warto podkreślić znaczenie odpowiedniego żywienia, które jednoznacznie przekłada się na stan zdrowia pacjenta. Pragniemy przybliżyć to zagadnienie, a także odpowiedzieć na pytanie: co należy suplementować przy mukowiscydozie?...
Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które organizm magazynuje w wątrobie i tkance tłuszczowej. Jej niedobory mogą być bardzo groźne - na szczęście u mieszkańców państw wysoko rozwiniętych występują one stosunkowo rzadko i zazwyczaj dotyczą osób z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Dowiedz się więcej o przyczynach i skutkach niedoboru witaminy A! Niedobór witaminy A - pierwotny czy wtórny? Pierwotny niedobór witaminy A wynika z nieprawidłowej diety, ubogiej w...
Witamina E to tak naprawdę 8 związków z grupy tokoferoli i tokotrienoli, które rozpuszczają się w tłuszczach i wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, lecz czy każdy powinien ją suplementować? Dowiedz się więcej o niedoborze witaminy E i jego skutkach! Niedobór witaminy E jest relatywnie rzadki U zdrowych osób niedobór witaminy E wynikający z błędów dietetycznych jest bardzo rzadko spotykany. Istnieje jednak...
Niedobór witaminy D3 - przyczyny, skutki, objawy Wydawałoby się, że witamina D3 cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością - powstały już setki, jeśli nie tysiące publikacji, które świadczą o jej wielokierunkowym działaniu na cały organizm. Niestety, kwestia jej niedoboru i suplementacji nadal jest przez większość osób bagatelizowana. Dowiedz się dlaczego warto dbać o prawidłowy poziom „witaminy słońca” i jakie są skutki jej niedoborów! Niedobór witaminy D3 dotyczy prawie 90%...
Witaminą K nazywa się dwa związki rozpuszczalne w tłuszczach - filochinon i menachinon. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ odgrywają ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi i mineralizacji kości. Niedostateczna podaż tej witaminy wiąże się z charakterystycznymi objawami, które w skrajnych przypadkach mogą zagrażać życiu. Dowiedz się więcej o przyczynach niedoboru witaminy K oraz zasadach jej suplementacji! Kto jest narażony na niedobory witaminy K? Szeroka...
Choroby rzadkie to schorzenia, na które cierpi niewielka liczba osób na danym obszarze. Mniej więcej połowa z nich ujawnia się w okresie dziecięcym, najczęściej mają podłoże genetyczne, ciężki przebieg i przewlekły charakter. Ze względu na fakt, że nie występują zbyt często, wiedza medyczna na ich temat jest stosunkowo niewielka, co prowadzi między innymi do problemów z rozpoznaniem danej jednostki chorobowej. Na kontynencie europejskim, zgodnie z wytycznymi Unii daną chorobę zalicza się do...
Otyłość i towarzyszące jej dolegliwości zalicza się do kręgu tak zwanych chorób cywilizacyjnych. Nieleczona może prowadzić do poważnych schorzeń, w tym takich o podłożu nowotworowym. Wiele osób zastanawia się, jak sobie radzić z otyłością, by w zdrowy sposób odzyskać sprawność oraz dobre samopoczucie. Na szczęście, dzięki modyfikacji pewnych nawyków można skutecznie walczyć z jej skutkami. Otyłość pierwotna a wtórna Otyłość pierwotna (inaczej prosta, samoistna lub pokarmowa) diagnozowana jest...